Страната ни помага на Гърция. Български пожарникари и техника заминаха за

...
Страната ни помага на Гърция. Български пожарникари и техника заминаха за
Коментари Харесай

Български огнеборци тръгнаха към Гърция

Страната ни оказва помощ на Гърция. Български пожарникари и техника отпътуваха за най-засегнатите от огнената буря региони в южната ни съседка.

Българските огнеборци имат опит в работата с гръцките си сътрудници. „ Моята командировка беше при започване на юли. Тогава ситуацията беше по-спокойна, а температурите - по-ниски. Нямаше такива спешни обстановки ”, сподели пожарникарят Радослав Стефанов.

„ На сътрудниците ще бъдат сложени съответните задания. Все още не знаем къде пожарникарите от Гърция ще преценяват да ги употребяват ”, разясни пред Нова шефът на ГДПБЗН Александър Джартов.

Междувременно, трети ден горските в Кирковско са в планината. С две задания - да преценяват риска пожарите от Гърция да стигнат до границата и да приготвят пътища за техниката, в случай че това се наложи.

„ В момента имаме три тежки машини, които зачистват съществуващи просеки. Целта - да имаме най-пряк достъп до границата ”, изясни шефът на ДГС – Кирково Антон Пехливанов.

На този стадий най-близкият пожар - този над Комотини, е надалеч. „ Огънят, който вилнее покрай нашата граница, е повече от 10 км по права линия. Растителността в Гърция е по-ниска, гори бързо, само че все още нямаме учредения да се тормозим, защото вятърът е северен ”, разяснява изпълнителният шеф на ИАГ Стоян Тошев.

На този декор българските туристи не стопират да пътуват към гръцките плажове, само че с едно мислено. „ На този стадий не сме известени за проблеми с трафика на туристи. Лично се убедих, че край „ Маказа ” няма проблеми ”, уточни регионалният шеф на Кърджали Никола Чанев.

Засега няма затворени курорти и пътища към тях, само че управляващите в Гърция предлагат да се следи настоящата информация във всеки миг.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР